Telefoanele mobile s-au transformat într-un fel de calculatoare portabile de-a lungul anilor, iar asta înseamnă că ai în buzunar o adevărată uzină informatică. Aşa că de ce să nu o foloseşti şi pentru altceva decât 2048 sau Candy Crush? Iată o listă cu cinci aplicaţii pentru smartphone care îţi pot face viaţa de şofer mai uşoară, în funcţie de sistemul de operare preferat.
Pe scurt, aplicaţia asta te ajută să ajungi mai devreme la serviciu dacă locuieşti într-un oraş aglomerat cum e Bucureştiul. E disponibilă pentru Android, iOS şi Windows Phone şi ai nevoie doar de un telefon cu GPS şi o conexiune de date.
Cam aşa arată Waze pe Android
Waze e, în esenţă, un sistem de navigaţie prin GPS, dar plusează cu faptul că utilizatorii pot raporta diferite pericole de pe drum şi – probabil mai important decât orice – prezenţa poliţiei. Mai mult, aplicaţia ştie când traficul e blocat şi îţi oferă o rută alternativă mai rapidă. Dacă nu ştie că e aglomerat, poţi să îi anunţi tu pe ceilalţi utilizatori prin câteva apăsări de deget pe ecranul telefonului. Pentru mine este aplicaţia obligatorie în Bucureşti.
Torque Lite (Android) sau DashCommand (iOS)
Cele două aplicaţii îţi permit să vizualizezi pe ecranul telefonului date ca viteza maşinii, temperatura uleiului, temperatura apei, poziţia pedalei de acceleraţie şi turaţia motorului. Totodată, poţi să diagnostichezi motorul maşinii tale pentru probleme, la fel cum ar face un mecanic la service.
Ca să funcţioneze, ambele aplicaţii au nevoie de un cititor OBD II cu Bluetooth compatibil pentru a trimite datele şi erorile de la motor către telefon.
Torque Lite pentru Android
Torque Lite e gratis, dar dacă vrei mai multe opţiuni poţi să alegi versiunea full, care costă aproape 16 lei. DashCommand (pentru iOS, dar disponibil şi în variantă gratuită pentru Android) costă 9,99 dolari americani.
Auto Finder (Android); Take me to my car (iOS)
Ambele aplicaţii sunt gratuite şi au un singur scop: să te ajute să îţi găseşti maşina după ce ai parcat-o. Sigur, pare ciudat să uiţi unde ai parcat, dar crede-mă că am păţit-o de mai multe ori în marile parcări ale centrelor comerciale.
Auto Finder pentru Android se laudă că „simte” atunci când ai parcat maşina (dar îţi oferă şi un mod manual dacă nu eşti sigur de deşteptăciunea aplicaţiei). În cazul lui Take me to my car pentru iPhone, trebuie să pui tu maşina pe hartă, iar aplicaţia te va ghida apoi către locul unde ai parcat-o.
Auto Finder pentru Android (stânga) şi Take me to my car pentru iPhone (dreapta)
Evident, ai nevoie de un telefon cu GPS şi conexiune de date. De asemenea, trebuie să ştii că aplicaţiile de acest gen care se bazează pe sateliţii GPS nu o să funcţioneze foarte bine în parcările subterane sau supraterane, fiindcă telefonul nu o să aibă semnal GPS prea bun. Aşa că o să te ajute doar atunci când parchezi în aer liber.
AutoGuard Blackbox (Android); DashCam (iOS)
Cu siguranţă ai văzut cel puţin un videoclip din Rusia filmat cu o cameră video amplasată pe bord sau pe parbrizul maşinii. Dar ce ai spune dacă ai şti că ai deja o astfel de cameră video?
Da, există aplicaţii care îţi transformă telefonul mobil în cameră video de maşină, iar AutoGuard Blackbox şi DashCam sunt doar câteva dintre ele.
AutoGuard Blackbox e gratis, dar dacă vrei să înregistrezi video în fundal în timp ce foloseşti şi alte aplicaţii trebuie să cumperi versiunea Pro, care costă aproape 10 lei. DashCam pentru iOS e gratis.
AutoGuard Blackbox pentru Android
Dacă te întrebi de ce ai avea nevoie de aşa ceva, îţi spun că aceste progrămele filmează tot ce mişcă şi înregistrează şi ruta pe care ai parcurs-o, aşa că poţi să dovedeşti Poliţiei sau asigurătorilor cine a fost de vină în cazul unui accident şi locul exact în care s-a întâmplat.
Spritmonitor.de sau MyCars (Android)
Site-ul german spritmonitor.de este unul dintre cele mai cunoscute site-uri pentru înregistrarea şi urmărirea consumului de combustibil al maşinii tale. Totodată, poţi să adaugi orice cheltuială ai avut (reparaţii, revizii etc.). Aplicaţia este gratuită şi este disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS.
Stai liniştit, aplicaţia este tradusă în limba engleză
Chiar dacă site-ul în sine e foarte simplu de folosit, aplicaţia de Android nu e chiar cea mai strălucită din lume, aşa că poţi să alegi alternativa MyCars (Fuel logger++) din magazinul Google Play. Este gratuită şi îţi oferă mai multe modalităţi de înregistrare şi urmărire a cheltuielilor.
Tu ce aplicaţii foloseşti ca să îţi faci mai uşoară viaţa de şofer?